padoms.lv » Virtuve » Kā pagatavot trusi

Kā pagatavot trusi



Truša gaļu var  šmorēt, cept no tās kotletes, gatavot galertu, vārīt zupā, grilēt, gatavot no tās frikadeles vai klapēt karbonādi. Nopērkot vienu trusi, visizdevīgāk, protams, būs to sadalīt un šmorēt ar dažādām piedevām.

Kā izvēlēties un uzglabāt    

Lai iegādātos kvalitatīvu truša gaļu, to ieteicams pasmaržot – aromātam jābūt neitrālam.
Kvalitatīvai truša gaļai ir maiga, rozīga nokrāsa. 
Tā jāuzglabā ledusskapī ne ilgāk par 2 dienām, bet saldētavā – krietni ilgāk.

Sadalīšana

Ja esi iegādājies veselu trusi, sadali to līdzīgi kā veselu vistu. Vispirms atdali kājas, pēc tam nogriez ribas un vēdera daļu. Muguras daļu vari atstāt vienā gabalā vai no kauliem atdalīt ārējās filejas. Truša gaļu ir vienkārši sagriezt gabaliņos.

5 iemesli, kādēļ pamēģināt truša gaļu:

  • Tā satur svarīgākās aminoskābes.
  • Tā ir bagāta ar minerālvielām (100 g satur 3,5 mg dzelzs, 14 mg kalcija, 380 mg kālija, 224 mg fosfora), kā arī A, B1 (tiamīns), B2 (riboflavīns) un B6 (piridoksīns) vitamīnus.
  • Tā satur ļoti maz taukus, un tie ir vērtīgie tauki, no kuriem viena trešdaļa ir polinepiesātinātās taukskābes ar proporciju 4:1 (omega 6: omega 3).
  • 100 grami truša gaļas satur tikai no 140 līdz 160 kalorijas.
  • Truša gaļā ir maz kolagēna un elastīna, tā ir viegli sagremojama. Truša gaļā ir maz holesterīna (57 mg/100 g).

TRUSIS BALTVĪNĀ AR SAKŅAUGIEM

Nomizo seleriju sakni un burkānus. Sagriež palielos gabalos. Sadala trusi un liek cepamajā maisā. Pieber burkānus, seleriju, ķiploku, sīpolu un rozmarīnu. Pielej baltvīnu un pievieno sviestu. Pievieno sāli un piparus. Maisu aizsien un samaisa, pakratot. Cep vismaz 2 h, līdz gaļa atlec no kaula.

Sastāvdaļas 4 porcijām:

Trusis – 1 gab.
Seleriiju sakne – 1 gab.
Burkāns – 3 gab.
Sīpols – 1 gab.
Ķiploks – 6 daivas
Baltvīns – 250 ml
Sviests – 100 ml
Cepamais maiss – 1 gab.
Sāls un pipari
Rozmarīns – 1 zariņš

Pagatavošana

Nomizo seleriju sakni un burkānus. Sagriež palielos gabalos. Sadala trusi un liek cepamajā maisā. Pieber burkānus, seleriju, ķiploku, sīpolu un rozmarīnu. Pielej baltvīnu un pievieno sviestu. Pievieno sāli un piparus. Maisu aizsien un samaisa, pakratot. Cep vismaz 2 h, līdz gaļa atlec no kaula.

TRUŠA SEDLS AR BURKĀNU – PILNGRAUDU PLĀCENĪŠIEM

Sastāvdaļas 4 porcijām:

Nepieciešams:
Truša sedls – 4 gab.
Burkāni – 800 g
Pilngraudu milti – 10 ēdamkarotes.
Olas – 4 gab.
Mini brokoļi – 400 g
Sāls – pēc garšas
Pipari – pēc garšas
Eļļa – cepšanai

Mērcei
Tomātu biezenis I love eco – 4 ēdamkarotes.
Vorčestras mērce  – 2 ēdamkarotes.
Cukurs  – 2 tējkarotes.

Pagatavošana:

Sasien truša sedlus ar aukliņu un liec katlā kopā ar notīrītiem, vidēji lielos gabalos sagrieztiem burkāniem. Pievieno ūdeni tik daudz, lai nosegtu truša gaļu, vāri vismaz 20 minūtes. Kad burkāni kļuvuši mīksti – nokās, bet truša gaļu turpini vārīt vēl 20 minūtes
Īsi pirms truša gaļa gatava, izvāri arī brokoļus. Burkānus samal viendabīgā masā, pievieno tai 2 olas un pilngraudu miltus. No burkānu masas veido plācenīšus un cep kā pankūkas uz pannas, apcepot katru plācenīti no abām pusēm. Kad truša gaļa novārījusies, nolej lielāko daļu buljona un saglabā to citiem ēdieniem
Katliņā atstāj aptuveni 100 ml buljona, pievieno tam Vorčestras mērci, tomātu biezeni un cukuru. Vēl nedaudz pavāri truša gaļu un pasniedz kopā ar tvaicētiem brokoļiem un burkānu plācenīšiem

PADOMS

Lieliskas piedevas truša gaļai – muskatrieksts, ķiploks, timiāns, dilles, pētersīļi, baziliks, rozmarīns.
Ieteicams gatavot sadalītu trusi, jo katrai tā daļai nepieciešams atšķirīgs gatavošanas laiks.
Truša gaļai nav piemērota augsta temperatūra. Cepot tai jābūt līdz +160 °C.



Iesaki citiem


Komentāri